Κυριακή 22 Μαΐου 2016

H Hotel Pserimos Village-Το κόσμημα της Ψερίμου

H Hotel Pserimos Village-Το κόσμημα της Ψερίμου
Τον κ. Χαλίκο δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Έχω ακούσει για τη ζωή του, έχω μάθει για τη φιλανθρωπική του δράση, έχω δει κι ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση-που πήρε τον Κουρκούλη και την Κελεκίδου και ταξίδεψαν από την Αυστραλία για να έρθουν στην Ψέριμο να μείνουν στο H Hotel Pserimos Village.
Το λένε αυτό για τους Καλύμνιους... Δεν τον ξεχνούν τον τόπο τους, όσο μακριά κι αν πάνε. Απ'ότι κατάλαβα από τα συμφραζόμενα φίλων και γνωστών, τον έχουν σαν ευεργέτη στην Κάλυμνο. Το θέμα είναι ότι ο κ. Χαλίκος αγαπάει και την Ψέριμο. Κι έτσι αποφάσισε να της χαρίσει ένα πραγματικό κόσμημα, το H Hotel Pserimos Village. 
Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Ψέριμος είχε αυτό το πρόβλημα μέχρι πρότινος. Παρ'όλο που είναι ένα υπέροχα γραφικό μικρό νησάκι με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους προορισμένο για ονειρεμένες διακοπές, υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι με τη διαμονή. Τα δωμάτια ήταν πολύ λίγα και δεν πληρούσαν όλα τις προϋποθέσεις.
μία από τις εισόδους
Με το H Hotel Pserimos Village, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις τέλειες διακοπές. 50 μέτρα από το μικρό, γραφικό κόλπο της Ψερίμου, δημιουργήθηκε ένα μικρό "χωριό" από 18 ανεξάρτητες-μεταξύ τους-κατοικίες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες αλλά και μεγάλες, πολύ μεγάλες, παρέες. 
Η κάθε "κατοικία", ή σουίτα, ή bungalow είναι ξεχωριστή, κανένα δωμάτιο δεν είναι ίδιο με το άλλο, με κοινά στοιχεία ότι είναι όλα πετρόχτιστα και με ξύλινη διακόσμηση και σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την παράδοση του τόπου.
Η πεζοπορική μας ομάδα οργάνωσε πεζοπορία στην Ψέριμο, στην Παναγία Γραφιώτισσα και τη Μαραθώντα με διανυκτέρευση. Ο καλός φίλος, Μιχάλης Παστρικός, μας πήγε με το σκάφος του στην Ψέριμο, και μετά από μεσολάβησή του, ο κ. Χαλίκος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας φιλοξενήσει στο H Hotel Pserimos Village. 
Όλοι οι πεζοπόροι μείναμε εντυπωσιασμένοι από τη διαμονή μας. Το κάθε "σπίτι" πληροί προδιαγραφές πολυτελούς εξοχικής κατοικίας, με τζάκι, πλήρη ηλεκτρικό εξοπλισμό στην κουζίνα (από ένα τεράστιο inox ψυγείο μέχρι τοστιέρα) και μαγειρικά σκεύη. 
Το δικό μας "σπίτι" είχε δύο κρεβατοκάμαρες, η μία σε πατάρι, τραπεζαρία, παραμυθένιο μπάνιο και κουζίνα. Κάθε πράγμα μέσα στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα καθαρό και φροντισμένο με έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες όπως αστερίες και κοχύλια πάνω στις πετσέτες και σε διάφορες γωνιές του σπιτιού.
Κάθε σπίτι έχει το δικό του wi-fi για να είναι γρήγορο, το δικό του κήπο με πανέμορφες ευωδιαστές τριανταφυλλιές και δυο βεράντες, η μία με σαλόνι κι η άλλη με τραπεζαρία.
Συμπερασματικά, η Ψέριμος απέκτησε ένα λόγο για να αυξηθεί κατακόρυφα ο τουρισμός της. 
Η απίστευτη ποιότητα στη συγκεκριμένη διαμονή σε συνδυασμό με την αγνή και ακατέργαστη ομορφιά της Ψερίμου και των κατοίκων της συνιστούν την πιο πετυχημένη συνταγή για ονειρεμένες διακοπές αλλά και για συχνότερες αποδράσεις για μας τους Κώους.
Από τον Ιούνιο του 2017 λειτουργεί και πισίνα στο ξενοδοχείο
Σχετικοί σύνδεσμοι για πληροφορίες και περισσότερες φωτογραφίες:
http://www.hhotels.eu/pserimos-village/
http://www.hhotels.eu/pserimos-village/h-hotel-pserimos-village-gallery/
https://www.facebook.com/pserimosvillage/?fref=ts
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΣΤΟ ART ZONE ΤΗΣ ΜΙΛΚΑΣ

ΣΤΟ ART ZONE ΤΗΣ ΜΙΛΚΑΣ
Στην οδό Κολοκοτρώνη 32 υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι που δεν το πιάνει το μάτι σου. Αν τελικά το πιάσει, όμως, δεν το αφήνει με τίποτα. Το μαγαζάκι λέγεται Art Zone και ανήκει στη Μίλκα Στογιάνοβιτς, ένα υπερταλαντούχο πλάσμα με χρυσή καρδιά.
Η Μίλκα είναι από τη Σερβία κι εδώ και περίπου 20 χρόνια έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται στην Κω. Εδώ, μαζί με τον άντρα της τον Τζέιμς, δημιούργησαν την όμορφη τετραμελή οικογένειά τους. Η Μίλκα είναι Καλλιτέχνης με το "Κ" κεφαλαίο. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών  στο Βελιγράδι κι έχει κάνει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής στο Βελιγράδι και στο Βερολίνο.
Η Μίλκα ασχολείται, εκτός από τη ζωγραφική, με την κατασκευή κοστουμιών αλλά και το μακιγιάζ. Έχει κάνει τα κοστούμια και το μακιγιάζ σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Κω και στη Λέρο, πάντα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε και με στολισμούς γάμων, βιτρίνων αλλά και με τη δημιουργία παραμυθένιων νυφικών
Ξεχωρίζω ως πιο δυνατές της στιγμές (από τις παραστάσεις που έχω δει) την κατασκευή των κοστουμιών στις παραστάσεις «Φρανκενστάιν» και «Σκλαβί», και οι δυο για τη Σκηνή Α’ του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΟΠΑΒΣ. Στο μαγαζί της θα συναντήσετε, κατά κύριο λόγο, δικές της κατασκευές, χρηστικές ή διακοσμητικές, π.χ. φωτιστικά, πίνακες, κοσμήματα κ.ά. πολλά, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και υλικών.
Στο μαγαζί της έχουν φιλοξενηθεί και πολλές εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής άλλων δημιουργών, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους με ταλέντο και καλλιτεχνικές ευαισθησίες να αναδείξουν το έργο τους.
Δείτε σχετικές αναρτήσεις για την Έκθεση ζωγραφικής του Σεβαστιάνου Μαΐλλη που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Art Zone και ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΥΑΣ ΣΒΥΝΟΥ "ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ"
Ήρθαμε πολύ κοντά όταν μας βοήθησε με τα κοστούμια,το μακιγιάζ και τμήμα των σκηνικών για την σχολική παράσταση «Περπατώ εις το Δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου που ανεβάσαμε με το 1ο ΓΕΛ Κω. Μας στήριξε αφιερώνοντάς μας απεριόριστο από τον προσωπικό της χρόνο, βγάζοντάς μας από αδιέξοδα. Το ίδιο συνέβη και με δύο ακόμη παραστάσεις που ακολούθησαν: Για την "Κοιμωμένη ξύπνησε" της Ξένιας Καλογεροπούλου και το "Σιμιγδαλένιο" του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου μας έφτιαξε μαγικά σκηνικά και κοστούμια  Η Μίλκα ανέβασε τις παραστάσεις μας πολλά επίπεδα και γι' αυτό της είμαι αιώνια ευγνώμων. Μίλκα, σ' ευχαριστώ.
φτιάχνοντας σκηνικά για την παράσταση στο εργαστήρι της Μίλκας
η Μίλκα με τη θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κω το 2016
η Μίλκα με τη θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κω το 2018
η Μίλκα με τη θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κω το 2019
σκηνικό από παραμυθένιο γάμο που έστησε η Μίλκα
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΟΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ (Himantopus himantopus)

ΟΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ (Himantopus himantopus)
Η παρατήρηση πουλιών εξελίσσεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι. Σαφώς, εξηγείται πολύ εύκολα για ποιο λόγο υπάρχουν εκατομμύρια birdwatchers ανά τον κόσμο και γιατί αυτό το χόμπι κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Οι περισσότεροι από μας, που ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, όταν επισκεπτόμαστε την αλυκή της Κω μονοπωλούμαστε από τα φλαμίνγκος τα οποία είναι περισσότερα σε αριθμό και ίσως λίγο πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δεκάδες άλλα είδη πουλιών, πολύ ενδιαφέροντα και στην όψη και στην συμπεριφορά και σίγουρα χρήζουν παρατήρησης και φωτογράφησης.
Έτσι λοιπόν χθες, ασχοληθήκαμε με την παρατήρηση του καλαμοκανά. Το όνομά του, προφανώς, το πήρε από τα "σαν καλάμια κανιά του", δηλαδή από τα λεπτά και μακριά ποδαράκια του. Παλιότερα, τους βλέπαμε λίγους και μεμονωμένους στην Αλυκή, αλλά χθες υπήρχε μια ολόκληρη αποικία από δαύτους, μπορεί και πάνω από 50. 
Φαίνεται ότι είναι είναι η εποχή του ζευγαρώματός τους, καθώς ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, θορυβώδεις αλλά και εριστικοί. Κινούνταν, κυρίως, μόνοι, ή ανά ζευγάρια και μπλέκονταν με μεγάλη ευκολία, μετά από αναμέτρηση, σε ιπτάμενους καβγάδες, πιθανά για τη διεκδίκηση του θηλυκού.
εναέριες καλαμοκανομαχίες
Περιγραφή είδους:
Ο Καλαμοκανάς είναι μεταναστευτικό είδος που φωλιάζει και περαστικός επισκέπτης κυρίως την άνοιξη. 
 Είναι παρυδάτιο πουλί μήκους 33-36 εκ που αναπαράγεται σε υδροβιότουπους με ρηχό νερό, είτε αυτοί είναι αλμυρόβαλτοι, αλυκές ή ρηχά έλη. Λόγω των χαρακτηριστικών μακριών ποδιών του μπορεί να κινείται σε πιο βαθιά νερά από ότι άλλα παρυδάτια πουλιά, αναζητώντας έντομα που αποτελούν την τροφή του.
Τρέφεται με έντομα, νύμφες, σκουλήκια και αυγά ψαριών.Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος κοντά στο νερό. Γεννάει το Μάιο 3 ως 4 αυγά πρασινο-λαδί με κηλίδες γκρι ανοιχτές. Τα κλωσσούν και τα δύο φύλλα για 22 έως 26 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 28 ημέρες.
Τον Καλαμοκανά τον λένε επίσης Αδραχτά και Άτρακτο.
Φωλιάζει σε κοιλότητες κοντά στο νερό και πιο συχνά νησίδες βλάστησης που βρίσκονται σε ρηχά νερά. Την αναπαραγωγική περίοδο είναι αρκετά ανήσυχος και θορυβώδης και ξεσηκώνεται εύκολα. Ο Καλαμοκανάς συνηθίζει να καταδιώκει τους πιθανούς θηρευτές που πλησιάζουν την αποικία με δυνατά καλέσματα.
η αναμέτρηση
η διαπραγμάτευση
η οπισθοχώρηση
Είναι πολύ εύκολα να αναγνωρίσει κανείς τον Καλαμοκανά καθώς έχει χαρακτηριστική φιγούρα με κομψό σώμα, λεπτό σαν βελόνα ίσιο ράμφος και εκπληκτικά μακριά κοκκινορόδινα πόδια ενώ το φτέρωμά του είναι ασπρόμαυρο. Τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους, το πάνω μέρος του αρσενικού είναι ολόμαυρο με πράσινη γυαλάδα ενώ το θηλυκό έχει καφετιά χροιά στην πλάτη.
Καθεστώς διατήρησης:
Ο Καλαμοκανάς ανήκει στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά (2009/147/ΕΕ) και οι πληθυσμοί του θεωρούνται ασφαλείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φωλιάζει σε μεγάλους αριθμούς στην Ισπανία και Τουρκία αλλά σε άλλες χώρες οι πληθυσμοί του είναι σχετικά μικροί.
Στην Κω εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Καλαμοκανά είναι αρκετές δεκάδες ζευγάρια το χρόνο αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάθμη του νερού στον υδροβιότοπο της Αλυκής που συχνάζει καθώς το είδος αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο στην ξηρασία και στις έντονες αλλαγές της στάθμης του νερού.
Κατά τη δεκαετία 1990- 2000 ο πληθυσμός του Καλαμοκανά στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Τουρκία υπέστη μεγάλη μείωση.
Δείτε κι ένα σύντομο βίντεο: