Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ECOTOURISM KARPATHOS, η Όλυμπος με ξεναγό τη Βαγγελιώ

ECOTOURISM KARPATHOS, η Όλυμπος με ξεναγό τη Βαγγελιώ
Το αιώνιο απωθημένο μου ήταν. Μου φάνταζε τόσο μακριά που νόμιζα πως δεν θα πάω ποτέ. Κι όμως ήταν τόσο απλό. Μπαίνεις στο πλοίο και 9 ώρες μετά φτάνεις στην Κάρπαθο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων. Είχα ραντεβού με τη Μαριάν, μια καταξιωμένη φίλη φωτογράφο και η επιθυμία μας ήταν να καλύψουμε φωτογραφικά τις συνήθειες των κατοίκων του πιο απομακρυσμένου χωριού της Καρπάθου, της Ολύμπου (60 χλμ από το λιμάνι Πηγάδια, μία ώρα οδήγηση). Δεν κρατιόμουν να διαπιστώσω αν οι κάτοικοι του χωριού όντως ζουν την καθημερινότητά τους φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές, όπως παντού διάβαζα και έβλεπα.
Η πραγματικότητα ξεπερνούσε κατά πολύ τη φαντασία μου. Θυμάμαι μπαίνοντας στο χωριό, μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, ούρλιαζα από χαρά, καθώς δεν υπήρξε γυναίκα να περάσει δίπλα μας, που να μην ήταν ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά. Ήξερα εκείνη την στιγμή ότι για την εβδομάδα που θα ζούσα στην Όλυμπο θα ήμουν ευτυχισμένη.
Όταν έφτασα στην Κάρπαθο, ήμουν άγνωστη μεταξύ αγνώστων. Ήξερα πως θα περνούσα μια εβδομάδα στην Όλυμπο, αλλά δεν είχα ιδέα από πού να ξεκινήσω. Ζήτησα, λοιπόν, κάποια tips από τον φίλο μου, τον Διονύση Κουρή, τον φωτογράφο του περιοδικού Blue της Aegean Airlines, που μόλις είχε γυρίσει από Κάρπαθο. Μου είπε να επικοινωνήσω με τη Βαγγελίτσα Αγαπίου, η οποία θα γινόταν ο άνθρωπός μου στην Όλυμπο. Είχα σκοπό να της τηλεφωνήσω με το που θα έφτανα στην Όλυμπο, αλλά με το που πάτησα το πόδι μου στο λιμάνι Πηγάδια της Καρπάθου με βρήκε εκείνη! Όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε ότι ήταν η Βαγγελίτσα Αγαπίου κι ότι της έδωσε το τηλέφωνό μου ένας άλλος κοινός μας φίλος, ο Γιώργος Μαστρομανώλης από την Κάσο, τρελάθηκα από τη χαρά μου! Τέτοιου είδους συμπτώσεις με ενθουσιάζουν και δώσαμε ραντεβού με το που θα φτάναμε στην Όλυμπο!
Η Ευαγγελία, ή Βαγγελίτσα, ή Βαγγελιώ-όπως τη φωνάζουν όλοι- είναι γέννημα-θρέμμα Καρπάθου. Σπούδασε Γεωγραφία κι επιπλέον μεταπτυχιακά ασχολήθηκε με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, τα Ταξίδια και τον Τουρισμό. Η γνήσια και αδιαμφισβήτητη αγάπη της για την Κάρπαθο, και ιδιαίτερα για την Όλυμπο, την οδήγησε να ξεκινήσει κάποια προγράμματα οικοτουρισμού με σκοπό να μεταδώσει στους επισκέπτες αυτήν την αγάπη και τον σεβασμό που νιώθει για τον τόπο της αλλά και για να τους δημιουργήσει εκείνες τις εμπειρίες που θα τους εντάξουν στην τοπική κοινωνία ως ισάξια μέλη της.
Δεν υπάρχει υπηρεσία που να μην προσφέρει το Ecotourism Karpathos, με το ευφάνταστο motto Follow your Karpathos (όπου το path=μονοπάτι είναι με bold) της Βαγγελιώς και του Μηνά Αγαπίου. Ό,τι χρειαστείς, με ένα τηλέφωνο στο κανονίζει η Βαγγελιώ. Από ενοικίαση αυτοκινήτου, ξενάγηση και περιήγηση στο χωριό της Ολύμπου, επίσκεψη σε παραδοσιακά σπίτια, μελισσοκομεία, πεζοπορίες, εκδρομές, παρατήρηση και φωτογράφηση πουλιών (birdwatching), φωτογράφηση σπάνιων φυτών, παραδοσιακή μαγειρική, μάζεμα ελιών και τόσα άλλα....
Εγώ όμως τώρα θα σας πω τι ήταν για μας η Βαγγελιώ τη μία εβδομάδα που μείναμε στην Όλυμπο, πέρα από τις δραστηριότητες που διαφημίζονται στο εξαιρετικό site του οικολογικού της παράδεισου Ecotourism Karpathos.
η διαφημιστική παρουσία πολύ έντονη
ξενάγηση στο Μύλο
ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυφωτογραφημένα σπίτια της Ολύμπου
Η Βαγγελιώ πήρε από το χέρι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δύο άγνωστες. Δεν είχε κάτι να κερδίσει από μας. Εντάξει, η Μαριάν θα έγραφε ένα άρθρο για κάποιο αγγλικό περιοδικό, αλλά γενικά για την Όλυμπο, κι άντε εγώ ίσως έκανα μια ανάρτηση στο blog μου. Μας καλωσόρισε στο χωριό της με το που φτάσαμε, κι ανέλαβε εξ' ολοκλήρου την ξενάγησή μας. Μας έκανε το φουλ τουρ της Ολύμπου, επίσκεψη σε παραδοσιακό σπίτι, επίσκεψη και ξενάγηση στο παραδοσιακό καφενείο "Parthenon", επίσκεψη σε παραδοσιακό φούρνο και στον Μύλο, ξενάγηση στην εκκλησία της Παναγιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κι όλη αυτήν την ώρα μας σύστηνε σε όλους τους ντόπιους, μας μιλούσε με αγάπη για τον τόπο της και με πάθος για τη δουλειά της. Οι προτάσεις έπεφταν βροχή, κι ενώ πνιγόταν στη δουλειά, έμοιαζε πολύ σημαντικό για εκείνην να τα έχουμε δει όλα, να τα έχουμε γευτεί όλα, να τα έχουμε εξερευνήσει όλα πριν φύγουμε. 
Η πρόθεσή της δεν ήταν απλά να περάσουμε καλά στις διακοπές μας αλλά να αλλάξει το νόημα των διακοπών μας, μέσα από οικοδραστηριότητες που θα μας έκαναν να πιστέψουμε ότι είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου, ότι ανήκουμε εκεί, ότι νιώθουμε στο πετσί μας την έννοια της φιλοξενίας, ότι δεν θα θέλουμε να φύγουμε ποτέ.
Και δεν θέλαμε. 
Η Βαγγελιώ σε διάφορα σημεία της ξενάγησής μας στην Όλυμπο
Με τη βοήθεια της γνωρίσαμε όλους τους ντόπιους, τους αγαπήσαμε. Μας κάλεσε στο πατρικό της σπίτι στο παραλιακό χωριό Διαφάνι, κοντά στην Όλυμπο, με όλη την οικογένεια παρούσα. Είδαμε όλη τη διαδικασία να φουρνίζει η μαμά της, η Σοφία, ψωμί στον παραδοσιακό φούρνο και την ετοιμασία του γεμιστού αρνιού που μπαίνει στον φούρνο και ψήνεται όλη νύχτα για τον 15αύγουστο. Μας κάλεσε στην αυλή της και μας φίλεψε χειροποίητο ψωμί, τρία διαφορετικά είδη τυριού και στάκα, κόκκινο κρασί, ντοματίνια και ελαιόλαδο, όλα δικά τους, όλα φτιαγμένα από την οικογένεια. Τι νοστιμιά είχε εκείνη η ντομάτα και το φρεσκοψημένο ψωμί!
Αλλά και την επόμενη μέρα, ανήμερα του 15αύγουστου, που όλο το χωριό ήταν στο πόδι, φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές, για τους εορτασμούς στην Παναγία και την κεντρική πλατεία του χωριού, με ζωντανές συνδέσεις σε όλα τα κανάλια και χιλιάδες κόσμου να φωτογραφίζει το πολύχρωμο αυτό θέαμα, η Βαγγελιώ ήταν πάλι εκεί με την οικογένειά της με τις εντυπωσιακές τους φορεσιές να νοιάζεται για το τι κάναμε κι αν περνάμε καλά. Και το ίδιο βράδυ, γιορτιάτικα, μας ξανακάλεσε στο σπίτι της στο Διαφάνι να μας τρατάρει το γεμιστό κατσίκι με το ρύζι, και να μας γλυκάνει με σπιτικό γαλακτομπούρεκο.
Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας ιδέα για την φιλοξενία, αλλά ό,τι είδαμε κι ό,τι νιώσαμε στην Όλυμπο και στο Διαφάνι, το χρωστάμε στη Βαγγελιώ. Από το ηλιοβασίλεμα στην Όλυμπο, την εκδρομή στη Σαρία που εκείνη μας κανόνισε, τα αμπέλια της οικογένειας στο δρόμο για την Αυλώνα και το ζουμερό σταφύλι που γευτήκαμε, μέχρι το άνοιγμα της πόρτας του σπιτιού της σε δυο άγνωστες, όλα σε σένα τα χρωστάμε Βαγγελιώ! Και ότι κλαίγαμε φεύγοντας, αφήνοντας πίσω τους ντόπιους φίλους μας, σε σένα το χρωστάμε.
Κι εσύ μας χρωστάς ένα Τρίστομο και μια υπόσχεση ότι θα συνεχίσεις να είσαι αυτό που είσαι και θα συνεχίσεις να αγαπάς τον τόπο σου και να τον διαφημίζεις με τον καλύτερο τρόπο!
Αν βρεθείτε στην Κάρπαθο, την Ευαγγελία θα την βρείτε στο Ecotourism-Karpathos, τηλ: 6949935881
και στο email: info@ecotourism-karpathos.com  
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ
Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κω και στην Νίσυρο!
69 μαθητές και 4 καθηγητές (Ελένη Φλουρή, Λίνα Φιλιππάκη, Αγγελική Τενέντε, Βασίλης Ελβάνογλου) του αγαπημένου μας-λόγω πολλαπλών συνεργασιών- σχολείου της Ρόδου, από την Παρασκευή το πρωί ως την Κυριακή τ' απόγευμα επισκέφθηκαν το νησί μας στο πλαίσιο προγραμμάτων, και μεταξύ άλλων έκαναν τα εξής:
  • Επίσκεψη στο Ασκληπιείο
  • Επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα
  • Επίσκεψη στο Οινοποιείο Τριανταφυλλόπουλου (Κτήμα Ακράνι)
  • Επίσκεψη στον Μύλο και το Παραδοσιακό Σπίτι Αντιμάχειας
  • Βόλτα στην Κέφαλο
  • Γεύμα και Ηλιοβασίλεμα στη Ζια
  • Επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς Χώρους της πόλης, Casa Romana, Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκό Ωδείο, Βωμός Διονύσου, Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη
75 άνθρωποι από τη Ρόδο, τίμησαν το νησί μας με την παρουσία τους, έφαγαν, διασκέδασαν, ξεναγήθηκαν, ψώνισαν και κυρίως κυκλοφόρησαν. Γέμισαν οι δρόμοι με χαρούμενες φωνές και γέλια. 
Και ερωτώ: Μήπως και ο εκπαιδευτικός τουρισμός είναι εξίσου σημαντικός με τους υπόλοιπους? Γιατί δεν μας προτιμούν συχνά τα γύρω νησιά για ολιγοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές?
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ "Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ"

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ "Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ" 
Μετά το ραμαζάνι και την ολοκλήρωση της νηστείας ακολουθεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές των μουσουλμάνων, το Σεκέρ Μπαϊράμι (γιορτή των γλυκισμάτων). Το Μπαϊράμι είναι η Τουρκική λέξη για εθνική γιορτή ή αργία, που αναφέρεται και σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Το Σεκέρ Μπαϊράμι, συνοδεύεται, όπως λέει και το όνομά του από γλυκά, που φτιάχνουν
και προσφέρουν οι πιστοί. 
Την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού γίνονται επισκέψεις και τα μικρά παιδιά χτυπούν τις πόρτες των μεγαλύτερων, τους φιλούν το χέρι, κι εκείνοι με τη σειρά τους κερνούν τα παιδιά γλυκίσματα και δώρα.
Στην πλατεία Ελευθερίας, την τρίτη μέρα του Μπαϊραμιού, εδώ και χρόνια, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κώων Μουσουλμάνων "Η Αδελφότης" προσφέρει λουκουμάδες για να γιορτάσει το
Σεκέρ Μπαϊράμι.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καδρή Μεμίς
και η αντιπρόεδρος Αϊτούλ Χαϊδαράκη, καθώς και όλο το Δ.Σ και μέλη του Συλλόγου, βοήθησαν στη δημιουργία και τη διανομή των λουκουμάδων οι οποίοι έγιναν ανάρπαστοι.
35 κιλά ζυμάρι, μετατράπηκαν σε πάνω από 900 κεσεδάκια με λουκουμάδες, ήτοι πάνω από 3000 λουκουμάδες μοιράστηκαν με αγάπη και με διάθεση προσφοράς ένα πολύ γλυκό απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας. 
Πηγή: Αϊτούλ Χαϊδαράκη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κώων Μουσουλμάνων "Η Αδελφότης"
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Οι μπάλες "άνθισαν" με αφορμή την Πρωτομαγιά

Οι μπάλες "άνθισαν" με αφορμή την Πρωτομαγιά
Για δυο μέρες μόνο, με αφορμή την πρωτομαγιά, "άνθισαν" οι μπάλες της Οδού Βασιλέως Παύλου ως την αρχή της Ιπποκράτους, στο κέντρο της πόλης. 
Αιτία η Αλεξάνδρα Μοίρα που σπουδάζει εικαστικά στον ΑΚΤΟ, και σχεδίασε, κατασκεύασε και τοποθέτησε εθελοντικά και αφιλοκερδώς αυτήν την εικαστική παρέμβαση. Όταν τη ρώτησα, μου είπε πως όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες. Επέστρεφε στο σπίτι και βλέποντας τις μπάλες, σκέφτηκε "τι ωραία που θα ήταν αν όλες αυτές οι μπάλες άνθιζαν....!!!"
Και, μιας και αγαπά πολύ τον μήνα Μάιο και τα λουλούδια, το 'πε και το 'κανε. Και αφού πήρε το οκ από τη Σέβη Βλάχου, ξεκίνησε την υλοποίηση. Πειραματίστηκε και κατέληξε στα συγκεκριμένα λουλούδια με τα έντονα και διαφορετικά χρώματα
με σκοπό να χαρίσουν χαμόγελα κ να αφήσουν την γλύκα της ελπίδας ότι όλα τελικά θα πάνε καλά.
Τα λουλούδια ήδη έχουν μαζευτεί και δωριστεί στον παιδικό σταθμό του Ζηπαρίου.
Προσωπικά μου άρεσε πολύ αυτή η μετατροπή από την ψυχρή τσιμεντένια μπάλα σε πολύχρωμο λουλούδι που σηματοδοτεί τον αγαπημένο μήνα των λουλουδιών, έφερε χαμόγελο στο πρόσωπό μου, και μου θύμισε και τον ποιητή που είπε κάποτε πως "την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις".
Μακάρι να εκπλησσόμαστε πιο συχνά τόσο ευχάριστα.
Και μιας και η Αλεξάνδρα έχει σήμερα τα γενέθλιά της, της εύχομαι χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικά!
 Κείμενο,
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

This is Sparta! (Spartium junceum)

This is Sparta! (Spartium junceum)
"Για κοίτα πέρα και μακριά τι πανηγύρι
που πλέκουν τα χρυσά τα σπάρτα στο λιβάδι!
Στο πανηγύρι το πανεύοσμο απ' τα σπάρτα
με τη γλυκιάν ανατολή γλυκοξυπνώντας
να τρέξω βούλομαι κι εγώ στο πανηγύρι...
"Το πανηγύρι στα σπάρτα" (από τη συλλογή Ασάλευτη Ζωή) Κωστής Παλαμάς
Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι μήνες που τα σπάρτα (σπάρτο ή σπάρτος- επιστ. ονομ. Σπάρτιον το βουρλοειδές, Spartium junceum) πλημμυρίζουν με το έντονο κίτρινο χρώμα τους και την ευωδιαστή μυρωδιά τους όλη την Ελλάδα. Στην Κω υπάρχουν σε αφθονία, εμείς τα συναντήσαμε στο Ψαλίδι, στην περιοχή του υδροβιότοπου, δίπλα στην παραλία.
Η επιστημονική ονομασία - Spartium junceum- προέρχεται από την αρχαία ελληνική ρίζα, ενώ η λέξη junceum προέρχεται από τη λέξη juncus, που είναι η επιστημονική ονομασία του βούρλου, μιας και οι βλαστοί των σπάρτων μοιάζουν με τα βούρλα (εξ'ού και Σπάρτιον το βουρλοειδές).
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ρούχα, σχοινιά και δίχτυα αλλά και στη μελισσοκομία. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το ανέφεραν και το περιέγραψαν ως "Σπάρτον" ή "Σπάρτιον"στα μνημειώδη έργα τους που αποτέλεσαν τα βασικά βοτανικά εγχειρίδια του Δυτικού και Αραβικού κόσμου ως την Αναγέννηση. Με λατινοποιημένα τα αρχαία ελληνικά ονόματα, Sparthium ή Spartium θα το βρούμε στις πρώτες βοτανικές συλλογές της ιστορίας που δημιουργήθηκαν στη δυτική Ευρώπη τον 16ο αι.
Οι καρποί του μοιάζουν με το φασόλι αλλά δεν είναι βρώσιμοι.Το υπέροχο άρωμά του οφείλεται στα αιθέρια έλαια που παράγει, χαρακτηριστικό που θεωρείται μηχανισμός προστασίας από την ξηρασία.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni