Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Η ΦΡΕΓΑΤΑ «SHTANDART» (Фрегат «Штандарт»)ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩ

Η ΦΡΕΓΑΤΑ «SHTANDART» (Фрегат «Штандарт»)ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩ
Στο λιμάνι της Κω βρέθηκε για 2-3 μέρες ένα ιστορικό ρώσικο πλοίο (αντίγραφο) μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλης ιστορικής σημασίας. Είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπεις στο λιμάνι ένα ιστιοφόρο 300 ετών. Σε μεταφέρει σε μιαν άλλην εποχή, σε πειρατές και ναυμαχίες, τότε που τίποτε απ’ αυτά που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρχε, την εποχή που τα πάντα γίνονταν με τα χέρια διότι ακόμη δεν είχαν ανακαλυφθεί οι μηχανές και τα ηλεκτρικά. 
το λιοντάρι στην πλώρη και η χρονολογία 1703
Τους τελευταίους μήνες ταξιδεύει στο Αιγαίο για την
ερευνητική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο πλαίσιο τους έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Πριν ένα μήνα συναντήσαμε την φρεγάτα στη Ρόδο (όπου επιστρέφει και πάλι αύριο) αλλά δεν καταφέραμε να την επισκεφθούμε. 
Σήμερα είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στο εσωτερικό της  με μερικούς μαθητές από έναν Έλληνα, τον Κυριάκο Ιωσηφέλλη, μέλος του πληρώματος. Σύμφωνα με τον Κυριάκο, το εντυπωσιακό αυτό σκάφος ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, κυρίως με τα πανιά, ο σκοπός του είναι αμιγώς εκπαιδευτικός, κι όποιος θέλει και για όσο θέλει μπορεί να εργαστεί ως πλήρωμα, ακόμη κι αν δεν έχει σχέση με την ιστιοπλοΐα. 
Ο Κυριάκος, δικηγόρος από την Αθήνα, ήθελε να ζήσει για μια βδομάδα την εμπειρία της φρεγάτας, η οποία αριθμεί αυτήν την στιγμή 31 άτομα πλήρωμα (από τη Ρωσία και τη Γαλλία, τον Κυριάκο κι άλλη μία Ελληνορωσίδα). Το πλήρωμα μαθαίνει να διαχειρίζεται 160 διαφορετικά σχοινιά, ανεβαίνει στα κατάρτια για να κατεβάσει τα πανιά και κοιμάται σε αιώρες. 
Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα για τον αερισμό του σκάφους, για τις τουαλέτες των πρώτων ναυτικών, για το πώς μαζεύουν την άγκυρα, για το πώς
τοποθετούνται τα πανιά ανάλογα με τον άνεμο τραβώντας και λασκάροντας ταυτόχρονα δυο σχοινιά και για τον κανονιοβολισμό που θα ηχήσει απόψε με την αλλαγή του χρόνου.
Η φρεγάτα Shtandart ή η φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου ήταν το πρώτο πλοίο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Η καρίνα της τοποθετήθηκε στις 24 Απριλίου 1703 στο ναυπηγείο Olonetsky κοντά στο Olonets με διάταγμα του Τσάρου Πέτρου Ι. 
απίστευτες ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες
Το πλοίο κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό ναυπηγό Vybe Gerens υπό την άμεση επίβλεψη του τσάρου. Ήταν η πρώτη ναυαρχίδα του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Ναυτικού και ήταν σε υπηρεσία μέχρι το 1727. Το όνομα Shtandart υποδηλώνει την επιθυμία του Μεγάλου Πέτρου να αποκτήσει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία την εποχή της κατασκευής του Shtandart κυριαρχούνταν από τη Σουηδική Αυτοκρατορία.
Το 1994 μια μικρή ομάδα λάτρεις της ιστιοπλοΐας με επικεφαλής τον Vladimir Martus ξεκίνησαν την κατασκευή ενός αντιγράφου του πλοίου. Ο Martus ανέπτυξε μια νέα διάταξη του Shtandart όπου χτίστηκε με τέσσερα διαφράγματα, χωρίζοντάς την σε πέντε διαμερίσματα. 
αυτή η τρύπα ήταν η πρώτη τουαλέτα
Το "Shtandart Project" (μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση ασχολείται με την εκπαίδευση των νέων) ξεκίνησε το αντίγραφο της φρεγάτας στις 4 Σεπτεμβρίου 1999. Επόμενες στάσεις η Ρόδος, η Σαντορίνη κι ο Πειραιάς.
εκτός από τη ρωσική σημαία, δεσπόζει κι η αυθεντική τσαρική σημαία
η καμπάνα με την χρονολογία 1703
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΟΙΟΥ:
Vessel Type - Detailed: Sailing Vessel
Status: Active
MMSI: 273452840
Call Sign: UAEM
Flag: Russia [RU]
Length Overall x Breadth Extreme: 26 x 8 m
χειροκίνητος εργάτης άγκυρας, όπου ξύλα μπαίνουν στις εσοχές και τα μέλη του πληρώματος σπρώχνουν τα ξύλα για να γυρίσει ο εργάτης και να  τυλιχτεί η αλυσίδα της άγκυρας
Για περισσότερα δείτε εδώ: http://www.shtandart.ru/en/
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ, το νέο grill and pizza place στην Κω

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ, το νέο grill and pizza place στην Κω
Στην Ελληνική Μυθολογία, οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ήταν δίδυμα αδέρφια. Το ίδιο και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους Διόσκουρους στην οδό Νυμφαίας 5 στην Κω, τα γνωστά σε όλους μας διδυμάκια, Αποστόλης και Βασίλης Πανούσης.
Στο νέο grill and pizza place που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του στην καρδιά της πόλης της Κω, κοντά στις σημαίες, μ' ένα τηλεφώνημα στο 2242030338, μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας ορεκτικά, σαλάτες, μεγάλη ποικιλία από κρέατα, λαχταριστό γύρο και φρέσκα burgers και πίτσα (με φρέσκια ζύμη που φτιάχνεται καθημερινά στο κατάστημα).
Άμεση εξυπηρέτηση στον χώρο του καταστήματος, στο efood και ΒΟΧ (delivery) και στο take away.
Το delivery λειτουργεί 11:00 π.μ έως 11:00 μ.μ. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος για parking μπροστά στην είσοδο του καταστήματος.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2242030338
efood : Διόσκουροι
Instagram:dios.kouroi
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Αυτοπροσδιορίζεται ως ελεύθερος δημοσιογράφος, πιλότος υπερελαφρών αεροσκαφών.   
Έχει δουλέψει με τα πιο γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας, από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ως τη Λιάνα Κανέλλη.
Έχει εργαστεί στην Αυριανή αλλά και στο Νέμεσις, κι έχει γράψει άρθρα για πολλά ταξιδιωτικά περιοδικά και σίγουρα για όλα όσα ασχολούνται με τα φουσκωτά σκάφη.
Είχε δική του εκπομπή με ταξιδιωτικό περιεχόμενο "Σε φόντο γαλάζιο" στο Τηλεάστυ.
Έχει αλλάξει 14 φουσκωτά σκάφη στη ζωή του, αλλά έχει την ίδια γυναίκα 45 χρόνια (όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει για την Άννα του).
Έχει κάνει απίστευτα ταξίδια με φουσκωτό, όπως στο Γιβραλτάρ το 1986 και στην Σκωτία το 1991 με το 10χρονο τότε γιο του, τον οποίο τα κανάλια ονόμασαν "Νεαρό Ροβινσώνα".
Ταξιδεύει στα νησιά περίπου 15 μέρες το μήνα με το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό του, μαζί με τη σύζυγό του, Άννα, και καταγράφει ό,τι του φανεί ενδιαφέρον αλλά και όποιον του φανεί ενδιαφέρων.
Δηλώνει για διεύθυνσή του το αυτοκινούμενο και στην επαγγελματική του κάρτα γράφει "όπου γης και πατρίς".
Έχει χορηγούς τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές, Blue star Ferries, Anek Ferries, Hellenic Seaways, Zante Ferries κ.ά
Έχει τρεις δικές του ιστοσελίδες:
www.ribandsea.com
www.followjoseph.com
www.camperlife.gr  
Έχει κανάλι στο ΥouΤube με κοντά 77.000 συνδρομητές.
Η συνέντευξή του με τον Μιχάλη Καλογεράκη έχει 1,5 εκατομμύριο θεάσεις. 
Όλα αυτά είναι αρκετά εντυπωσιακά από μόνα τους για να θες να γνωρίσεις τον Ιωσήφ.
Εμείς τον γνωρίσαμε μέσα από τη συνέντευξη που πήρε στην αείμνηστη Ελένη Μεταξωτού, το Λενιώ, όπως λέει ο ίδιος, τη γυναίκα της Σύρνας. Με αφορμή αυτήν τη συνέντευξη, όταν πήγαμε στην Αστυπάλαια, ψάξαμε να βρούμε την Ελένη Μεταξωτού, την γνωρίσαμε και της υποσχεθήκαμε να πάμε στη Σύρνα.Την υπόσχεση εκπληρώσαμε λίγες μέρες πριν, στις 10/10/21,  όταν 71 πεζοπόροι από την Κω, επισκεφθήκαμε το ακατοίκητο- πια- νησί της Σύρνας.
Μια αντίστοιχη συνέντευξη με την κυρία Ειρήνη, τη μοναδική -πια-κάτοικο της Κινάρου, μας ενέπνευσε, μας συγκίνησε και δεν βλέπουμε την ώρα να πάμε. Με τον Ιωσήφ σφίξαμε τα χέρια ότι θα πάμε μαζί.
Ο ίδιος δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη μέχρι τώρα αλλά έδωσε σ' εμένα.
Τα λέει έξω από τα δόντια, χωρίς να φιλτράρει αυτό που λέει και χωρίς να σκέφτεται αν θα στενοχωρήσει ή θίξει κάποιον, κι αυτό-όπως λέει-του 'χει στοιχίσει.
Δεν ενθουσιάζεται με την Κω, παρ' όλο που έχει έρθει πολλές φορές, αλλά εν μέρει καταλαβαίνω για ποιο λόγο. Επειδή ψάχνει για το στοιχείο το αγνό, το αυθεντικό, το ανόθευτο στους τόπους και στους ανθρώπους κι εμείς μάλλον έχουμε "διαβρωθεί" λίγο από τον τουρισμό ή ίσως απλά δεν έχει ψάξει αρκετά.
Στα μελλοντικά του σχέδια, συμφωνήθηκε συνεργασία με εταιρεία που κατασκευάζει φουσκωτά σκάφη, με τον Ιωσήφ και το διαδικτυακό του περιοδικό “Rib and Sea” κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν, ο Ιωσήφ, με σκάφος που θα διαθέσει η εταιρεία, θα επιχειρήσει τον γύρο της Ευρώπης, μέσα από θάλασσες και ποτάμια.
Σχετικά ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Ιωσήφ Παπαδόπουλου στην Κω:
το κανάλι του στο ΥouΤube: https://www.youtube.com/user/JosephPapado/videos
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΜΕΤΑΞΩΤΟΥ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΝΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΕΤΑΞΩΤΟΥ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΝΑΣ
Την γνωρίσαμε τον Οκτώβριο του 2018 στην Αστυπάλαια. Ξέραμε γι' αυτήν. Ξέραμε ότι τότε ήταν η μοναδική εν ζωή κάτοικος της Σύρνας. Τη βρήκαμε στο μικρό μαγαζάκι της "Το ραξοβόλι του Σαψακου στη Σύρνα" στο λιμάνι της Αστυπάλαιας. 
Μιλήσαμε μαζί της. Ήταν τόσο γλυκιά και φιλόξενη που φεύγοντας μας κυνηγούσε να μας δώσει για το ταξίδι μας λίγα από τα κουλουράκια που είχε φτιάξει. Της υποσχεθήκαμε ότι θα πηγαίναμε όλοι μαζί στη Σύρνα. Δεν προλάβαμε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας όσο ήταν εν ζωή. Ήταν επιθυμία της να γυρίσει στη Σύρνα πριν πεθάνει. 
Η Ελένη Μεταξωτού έφυγε από τη ζωή στις 5/5/21 χωρίς να προλάβει να επιστρέψει στην αγαπημένη της Σύρνα. Θα ξεκινήσουμε από την Κω, όπως υποσχεθήκαμε, θα ταξιδέψουμε στη Σύρνα για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να ανάψουμε τα καντηλάκια στα δύο αγαπημένα της εκκλησάκια στον Άη Γιάννη και τον Άγιο Γεώργιο.
Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία μας να πάμε στη Σύρνα. Αν googlάρεις για πληροφορίες για τη Σύρνα, αμέσως εμφανίζεται το όνομά της, "Ελένη Μεταξωτού, Η ζωντανή Ιστορία της Σύρνας".
Σ' αυτήν την υπέροχη συνέντευξη του Ιωσήφ Παπαδόπουλου, μαθαίνουμε για τη ζωή της μικρής -τότε-Ελένης και της οικογένειάς της, στη νησίδα της Σύρνας. Εκεί αναφέρει ότι τη δεκαετία του 1940 συνολικά μαζεύονταν 10 άτομα στο νησί και όλοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία (πάππου προς πάππου).
Η επικοινωνία ήταν δύσκολη κι αν υπήρχε κάποιο έκτακτο περιστατικό, π.χ κάποιο πρόβλημα υγείας, άναβαν φωτιές (φρυκτωρίες?).
Περιγράφει τη ζωή στο νησί σαν μοναχική αλλά ενδιαφέρουσα καθώς ήταν ψαρότοπος κι ερχόντουσαν αλιευτικά καΐκια. Στο νησί υπήρχε πάντα κόσμος, καθώς όσοι πήγαιναν να βοηθήσουν την οικογένεια, περνούσαν καλά, πληρώνονταν καλά και τελικά έμεναν στη Σύρνα.
Διηγείται επίσης, με απίστευτη διαύγεια και λεπτομέρεια, το ναυάγιο του πλοίου "Αθηνά" το 1946.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 15/3/1928 των Καραμπινιέρων της Ιταλικής Διοίκησης του Αιγαίου διαβάζουμε την πλήρη απογραφή όλων των νησιών κοντά στην Αστυπάλαια, καθώς και στοιχεία για τη γεωγραφία, την κτηνοτροφία και τα λιμάνια τους. Το ίδιο έγγραφο αναφέρεται στην ελληνική οικογένεια με «12 μέλη που κατοικεί στη Σύρνα και ασχολείται με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν δύο ξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Ιωάννη». Στη Σύρνα υπάρχει και το διάσημο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στον κόλπο της νησίδας, στις 9 Δεκεμβρίου του 1946, μεταφέροντας μυστικά Εβραίους εποίκους στην Παλαιστίνη για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στην προσπάθειά τους να βγουν στη στεριά πνίγηκαν 8 μετανάστες. Οι 8 τότε κάτοικοι της Σύρνας έχει καταγραφεί από τον Τύπο της εποχής ότι βοήθησαν τους ναυαγούς.
*Σημειώνεται ότι η "Κυρά της Ρω" ήταν νύφη της γιαγιάς της Ελένης Μεταξωτού. Είχε παντρευτεί τον αδερφό της Ιωάννη Αχλαδιώτη και είχε επισκεφθεί πολλές φορές τη Σύρνα.
*Για να δείτε το βίντεο, ανοίξτε το άρθρο από υπολογιστή
Σχετικές αναρτήσεις:
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni